Visiting address  •  Laivastokatu 9, 00160 Helsinki, Finland   |   Phone (switchboard)  •  +358 30 620 7000
Email addresses  •  info(at)arctia.fi   |   rekry(at)arctia.fi (job applications)   |   forename.familyname(at)arctia.fi

Arctia myy jäänmurtaja Botnican Viroon

Monitoimimurtaja Botnica on myyty Viroon. Arctia Shipping ja Tallinnan Satama allekirjoittivat kauppasopimuksen 24.10.2012. Aluksen kauppahinta on 50 miljoonaa euroa. Pääoman avulla Arctian velkaantumisaste pienenee merkittävästi.

Botnican myynnin jälkeen Arctian laivastossa on yksi öljyntorjuntamurtaja, kaksi monitoimimurtajaa ja neljä konventionaalista jäänmurtajaa. Botnica on parhaillaan Välimerellä, jossa se on työskennellyt vedenalaisten töiden tukialuksena. Laiva siirtyy uudelle omistajalle työn päätyttyä marraskuun lopussa.

Arctian koko laivastolla on pitkäaikaiset rahtaussopimukset jäänmurrossa, offshoressa ja öljyntorjunnassa Botnicaa lukuun ottamatta. Alusta ei ole rahdattu tuleviksi talviksi Suomen jäänmurtoon eikä sillä ole muita pitkäaikaisia rahtaussopimuksia. Aluksen käyttöaste on ollut melko alhainen ja operointi on ollut tappiollista.

Varustamo on hakenut pitkäaikaisstrategiaa tukevaa ratkaisua Botnicalle muun kaluston tavoin. Aluksen rahtaukset ovat kuitenkin useiden vuosien ajan olleet lähinnä lyhytaikaisia, joidenkin kuukausien pituisia.

Tämä oli hyvä ratkaisu molemmille osapuolille. Tallinnan Satama saa erinomaisen aluksen, joka on alun alkaenkin suunniteltu juuri Suomenlahden jäänmurtoon, toteaa Arctian toimitusjohtaja Tero Vauraste.

Yhden aluksen poistuessa tuotannosta Arctia aloittaa yhteistoimintamenettelyn. Alustavaksi sopeuttamistarpeeksi arvioidaan noin 50 henkilötyövuotta.

- Pyrimme löytämään rakentavat ratkaisut yhdessä henkilöstön edustajien kanssa selvittämällä laajalti eri vaihtoehtoja, sanoo henkilöstöjohtaja David Lindström.

Vuonna 1998 valmistunut Botnica on uusin Arctian jäänmurtajista. Liki 97 metriä pitkä ja 24 metriä leveä Botnica on ollut aiemmin Suomen jäänmurrossa Suomenlahdella ja Selkämerellä. Lisäksi Botnica on työskennellyt offshore-tehtävissä Pohjanmerellä, Meksikonlahdella ja Välimerellä.

Botnican dieselgeneraattorien teho on 10 megawattia, mikä on noin kolmanneksen pienempi kuin kahdella muulla Arctian monitoimimurtajalla, Fennicalla ja Nordicalla. Botnican erikoisuutena on Moonpool ja 160 tonnin nosturi.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Tero Vauraste, puh. 046 876 7100
henkilöstöjohtaja David Lindström, puh. 046 876 7125

Uutiset

Tiedotteet