Jäänmurtajat

IB Kontio

Valmistunut 1987
Rakennustelakka Wärtsilä Helsingin telakka
Jääluokka 1A Super
Pituus 99 m
Leveys 24,2 m
Syväys 8 m
Uppouma 9 130 t
Bruttovetoisuus 7 066 t
Nettovetoisuus 2 120 t
Pääkoneisto Wärtsilä 16V32
Akseliteho 15 MW
Nopeus 18,5 solmua
Paaluveto 160 t
Miehistö 20
Call Sign OIRV

Jäänmurtaja Kontio

Kontiolla on jäänmurtajista eniten kokemusta öljyntorjuntavalmiudesta. Jäänmurtokauden ulkopuolella alus toimi vuosina 2010-2016 jatkuvassa päivystysvalmiudessa öljyntorjuntatehtäviin pohjoisella Itämerellä Euroopan meriturvallisuusviraston (European Maritime Safety Agency, EMSA) toimeksiannosta.

Vuonna 1987 valmistuneen jäänmurtaja Kontion suunnittelussa pyrittiin aiempaa taloudellisempaan Itämeren jäänmurtoon. Rungon tehokkaampi, kaksipotkuriseen toimintaan perustuva muotoilu ja kevyt miehitysratkaisu pienensivät aluksen käyttökuluja merkittävästi aiempiin aluksiin verrattuna. Kontion koneisto on samanlainen kuin vuotta aiemmin valmistuneessa Otsossa.

Kontio varustettiin öljynkeräyslaitteistolla vuonna 2010 EMSA:n rahoituksella. Öljyntorjuntalaitteet toimitti suomalainen Lamor. Kontiossa on yli 2 000 kuutiometriä tankkitilaa kerätylle öljylle ja kaksi erillistä keräysjärjestelmää. Öljyntorjuntajärjestelmä on omavoimainen ja toimii tarkoitukseen varatuilla hydraulikoneistoilla. Toinen keräysjärjestelmä perustuu jäykkiin keräysvarsiin, jotka kelluvat aluksen kyljillä ja ohjaavat öljyn keräinyksiköihinsä. Keräiminä varsissa voidaan käyttää joko imupumppua tai harjakeräintä.

Kontion miehistölle on myönnetty hengenpelastusmitali säiliöaluksesta veteen pudonneen merimiehen pelastamisesta Loviisan edustalla helmikuussa 1998.

Arctia jatkaa 130 vuotta jatkunutta jäänmurtoperinnettä yhdellä maailman voimakkaimmista jäänmurtajalaivastosta, johon kuuluu viisi perinteistä murtajaa: Voima, Urho, Sisu, Otso ja Kontio.

Arctian murtajat säilyttävät jäänmurtokykynsä kaikissa Itämeren jääolosuhteissa. Alukset on myös varustettu hinaushaarukalla hinausvinttureineen.

Kalusto

Ota yhteyttä

Caius Grann

Myyntijohtaja

+358 40 526 7716

caius.grann(at)arctia.fi

Tom Ekegren

Operatiivinen päällikkö, jäänmurto

+358 46 876 7106

tom.ekegren(at)arctia.fi

Lähetä viesti

Tietosuoja