25.12.2020

Kontio Perämerelle kauden ensimmäisenä jäänmurtajana

Jäänmurtaja Kontio irrotti joulupäivänä 25.12. Helsingin Katajanokalta kauden ensimmäisenä jäänmurtajana. Kontio suuntaa Kokkolan kautta kohti Perämerta, jonka pohjukassa ja väyläalueilla on jäänmuodostus alkanut. Sää on toistaiseksi pysynyt vuodenaikaan nähden keskivertoa lauhempana, mutta ennusteiden mukaan sää on kylmenemässä viikonvaihteessa.

Viime jäänmurtokausi oli edellisiin vuosiin verrattuna poikkeuksellinen leudon talven vuoksi. Vaikka jäätilanne oli suhteellisen helppo, muodostivat vaihtelevat sääolosuhteet ja tuulet vaikeakulkuisia sohjovyöalueita aiheuttaen haasteita kauppa-aluksille Perämerellä. Suomenlahti oli viime vuonna käytännössä jäätön.

Matkalla Perämerelle Kontio pysähtyy 20 hengen miehistöineen Kokkolassa, jossa se ottaa polttoainetäydennyksen eli 720 000 litraa vähärikkistä kevyttä polttoainetta. Muutamana viime talvena ovat pakkaset tulleet vasta alkuvuodesta. Sen, millaiseksi talvi tänä vuonna muodostuu, tiedämme viimeistään toukokuussa palatessamme takaisin Katajanokalle”, kertoo jäänmurtaja Kontion päällikkö Veli Luukkala. 

Arctian jäänmurtajat toimivat Suomen rannikkoalueilla varmistaen talvimerenkulun, joka on Suomen elinkeinoelämälle elintärkeää, sillä noin 90 % viennistä ja noin 80 % tuonnista Suomeen kulkee meriteitse. Jäänmurtajilla työskennellään ympäri vuorokauden, seitsemänä päivänä viikossa. Aluksen miehistöä vaihdetaan 10 vuorokauden välein, jolloin myös alukseen tankataan polttoainetta, käyttövesi ja muonavarastot täydennetään. 

Uutiset

Ota yhteyttä

Lähetä viesti

Tietosuoja