22.11.2023

Kontio suuntaa Perämerelle kauden ensimmäisenä jäänmurtajana

Arctian jäänmurtaja Kontio lähtee liikkeelle Helsingin Katajanokalta torstaina 23.11.2023 kuluvan talven ensimmäisenä jäänmurtajana. Kontio suuntaa kohti Perämerta, jonka pohjukassa jäänmuodostus on alkanut. Murtaja saapuu alueelle lauantaina 25.11.

Kontion lähtiessä kohti Perämerta on sen tankeissa 660 000 litraa vähärikkistä diesel polttoainetta, 200 kuutiota käyttövettä ja muonaa 10 vuorokauden tarpeisiin. ”Jäänmurtaja Kontio miehistöineen lähtee innolla uuteen kauteen, avustamaan ja hinaamaan laivoja satamiin. Olemme tyytyväisiä, kun pääsemme tekemään hienolla laivalla maailmanlaajuisesti hyvin erikoista ja merkittävää työtä,” sanoo jäänmurtaja Kontion päällikkö Veli Luukkala.

Jäänmurtokausi alkaa tänä vuonna edellisiä vuosia aiemmin. Viime vuonna 2022 ensimmäinen jäänmurtaja lähti Perämerelle 11. joulukuuta, vuonna 2021 joulukuun 3. päivä ja vuonna 2020 joulukuun 25. päivä. Loka- ja marraskuun normaalia viileämmät säät ovat laskeneet meriveden pintalämpötilaa ja siten jäätä on muodostunut jo pohjoisille vesialueillemme. Perämeren jäätyminen on alkanut aikaisemmin kuin pitkään aikaan, kauppalaivoilla alkaa olemaan avustustarve jo nyt.

Edellinen jäänmurtokausi oli aiempiin vuosiin verrattuna pitkä kestäen joulukuun puolivälistä toukokuun loppuun. Alkutalvi oli leuto ja jäänmurron kannalta melko helppo. Maaliskuun alkupuolella Perämeri kuitenkin jäätyi kokonaan. Vaihtelevat sääolosuhteet ja tuulet muodostivat vaikeakulkuisia sohjovyöalueita ja ahtautunutta jäätä aiheuttaen haasteita kauppa-aluksille Perämerellä. Arctian jäänmurtajille kertyi viime kautena 481 operointipäivää.

Arctian jäänmurtajat toimivat Suomen rannikkoalueilla varmistaen Suomen elinkeinoelämälle tärkeän talvimerenkulun. 95 prosenttia Suomen viennistä ja tuonnista kulkee meriteitse. Jäänmurtajilla työskennellään ympäri vuorokauden, seitsemänä päivänä viikossa. Aluksen miehistöä vaihdetaan 10 vuorokauden välein, jolloin myös alukseen tankataan polttoainetta, käyttövesi ja muonavarastot täydennetään.

Uutiset

Ota yhteyttä

Lähetä viesti

Tietosuoja