10.12.2022

Otso Perämerelle kauden ensimmäisenä jäänmurtajana

Arctian jäänmurtaja Otso lähtee liikkeelle Helsingin Katajanokalta sunnuntaina 11.12. klo 9.30 kauden ensimmäisenä jäänmurtajana. Otso suuntaa kohti Perämerta, jonka pohjukassa ja väyläalueilla on jäänmuodostus alkanut. Alueelle ennustetaan pohjoisen puoleisia tuulia ja ympärivuorokautisia pakkasasteita, jolloin uuden jään muodostuminen on nopeaa.

Edellinen jäänmurtokausi oli aiempiin vuosiin verrattuna poikkeuksellisen pitkä kestäen joulukuun alusta toukokuun loppuun. Vaikka jäätalvi oli leuto, haasteita koettiin etenkin Perämerellä, missä kiintojää oli paksua monin paikoin ja Kemin edustalla jopa yli 90 cm. Lähes kaikki jäänmurtajat olivat liikkeellä ja kauppa-alukset saatiin avustettua sujuvasti satamiin.

Alkavaan jäänmurtokauteen on valmistauduttu huolella, ja koneiston ylösajoon ja aluksen miehitykseen on tehty niin aluksella kuin Arctian toimistolla paljon töitä. Aluksen lähtiessä kohti Perämerta on siihen tankattu muun muassa 640 000 kg vähärikkistä kevyttä polttoainetta, 120 kuutiota käyttövettä ja muonaa 10 vuorokauden tarpeisiin. Jäänmurtaja Otso miehistöineen lähtee hyvillä mielin uuteen kauteen. ”Henkilökunta odottaa innolla töihin lähtöä Perämerelle. Kausi alkaa tänä vuonna viime talven tapaan varsin aikaisin,” kertoo Otson päällikkö Hanna Kujala ja kiittää aluksen miehistöä huoltokauden ja lähtövalmisteluiden vaatimista venymisistä.

Arctian jäänmurtajat toimivat Suomen rannikkoalueilla varmistaen talvimerenkulun, joka on Suomen elinkeinoelämälle elintärkeää, sillä noin 90 % viennistä ja noin 80 % tuonnista kulkee meriteitse. Jäänmurtajilla työskennellään ympäri vuorokauden, seitsemänä päivänä viikossa. Aluksen miehistöä vaihdetaan 10 vuorokauden välein, jolloin myös alukseen tankataan polttoainetta, käyttövesi ja muonavarastot täydennetään.

Jäänmurtaja Otso

Uutiset

Ota yhteyttä

Eija Koli

Viestintäpäällikkö

+358 40 725 3911

eija.koli(at)arctia.fi

Lähetä viesti

Tietosuoja