25.12.2018

Otso suuntaa nyt Perämerelle kauden ensimmäisenä jäänmurtajana

Arctian jäänmurtaja Otso lähti liikkeelle Helsingin Katajanokalta joulupäivänä 25.12.2018 kello 18 kuluvan talven ensimmäisenä jäänmurtajana. Avustusalue käsittää Tornion, Kemin ja Oulun väylät. Otso saapuu alueelle torstaina 27.12. aamupäivällä.

Ilmatieteen laitoksen viimeisimmän jäätiedotteen mukaan Perämeren pohjoisosassa on sisäsaaristossa 10-20 cm paksua kiintojäätä. Sen edustalla on 5-15 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä, tasaista jäätä ja uutta jäätä Kemi kahteen, Oulu yhteen ja Raahen majakalle.

Jäänmurtaja ei käynnisty virta-avaimesta auton tavoin. Otson lähdön valmisteluihin, koneiston ylösajoon ja aluksen miehitykseen on viime viikkoina tehty niin aluksella kuin Arctia Oy:n toimistolla paljon töitä. Jäänmurtaja avustaa muuta meriliikennettä, joten sen on miehistöineen oltava lähtöpäivänä valmis hyvin erilaisiin tilanteisiin tulevana kautena. Esimerkiksi viime maaliskuussa monitoimimurtaja Nordica avusti talvimerenkulun lisäksi yllättävässä meripelastustehtävässä Suursaaren länsipuolella Suomenlahdella.

Jäänmurtaja Otsolla on Perämerelle lähtiessään mukana erilaisia voiteluöljyjä yhteensä noin 25 000 litraa. Mahdollisimman itsenäisen toiminnan varmistamiseksi erilaisia varaosia ja tarvikkeita on aluksella arviolta yli 10 000 varastonimikettä. Käyttövettä on noin 170 000 litraa.

”Jäänmurtaja Otso miehistöineen lähtee innolla uuteen jäänmurtokauteen. Vuodet eivät ole veljeksiä ja jäätilanne Perämerellä vaihtelee hyvin paljon eri vuosina. Viime talven piti ennusteen mukaan olla melko leuto, mutta siitä tulikin kaikkea muuta: Arctian kaikki kahdeksan jäänmurtajaa olivat helmikuun viimeisenä päivänä merellä avustamassa aluksia. Katsotaan, millainen talvi nyt on edessä”, kommentoi jäänmurtaja Otson päällikkö Seppo Eva aluksen irrottaessa köydet Katajanokan jäänmurtajalaiturista.

Viime vuonna 2017 ensimmäinen jäänmurtaja lähti Perämerelle 18. joulukuuta, vuonna 2016 joulukuun 8. päivä, ja vuonna 2015 joulukuun 29. päivä.

Eero Hokkanen

Viestintäpäällikkö, Arctia Oy

puh. 046 876 7140

Uutiset

Ota yhteyttä

Lähetä viesti

Tietosuoja