13.12.2019

Otso suuntaa Perämerelle kauden ensimmäisenä jäänmurtajana

Jäänmurtaja Otso lähtee Helsingin Katajanokalta perjantaina 13.12. talven ensimmäisenä jäänmurtajana kohti Perämerta. Otson avustusalue käsittää aluksi Tornion, Kemin ja Oulun väylät. Johtuen Perämeren keskimääräistä kylmemmästä meriveden lämpötilasta, jäänmurtokausi alkaa tänä vuonna noin kaksi viikkoa aikaisemmin kuin edellisenä talvena.

Arctian jäänmurtajat toimivat Suomen rannikkoalueilla varmistaen talvimerenkulun, joka on Suomen elinkeinoelämälle elintärkeää, sillä noin 90 % viennistä ja noin 80 % tuonnista Suomeen kulkee meriteitse. Jäänmurtajilla työskennellään ympäri vuorokauden, seitsemänä päivänä viikossa. Aluksen miehistöä vaihdetaan 10 vuorokauden välein, jolloin myös alukseen tankataan polttoainetta, käyttövesi ja muonavarastot täydennetään. Aluksen lähtiessä kohti Perämerta on siihen tankattu muun muassa 1 066 000 litraa vähärikkistä kevyttä polttoainetta, 230 kuutiota käyttövettä ja muonaa 10 vuorokauden tarpeisiin.

Viime jäänmurtokaudella olosuhteet Perämerellä olivat varsin haastavat ja muuttuivat nopeasti kovien tuulten ja liikkuvien jäiden seurauksena. ”Tänä talvena varaudutaan keskimääräiseen talveen. Pakkasjaksojen ja tuulten vuorotellessa se tarkoittaa, että jäänmurtajat auttavat kauppalaivoja, jotka taistelevat ahtojäävallien, sohjovyöalueiden ja jääpuristuksen keskellä. Jäänmurtokauteen on valmistauduttu huolella ja lähdemme innolla kohti Perämerta. Keväällä olemme sitten paljon viisaampia, millaiseksi talvi muodostui”, sanoo jäänmurtaja Otson päällikkö Seppo Eva.

Uutiset

Ota yhteyttä

Eija Koli

Viestintäpäällikkö

+358 40 725 3911

eija.koli(at)arctia.fi

Lähetä viesti

Tietosuoja