10.05.2019

Jäänmurtokausi päättyy 11. toukokuuta

Jäänmurtokausi 2018 – 2019 päättyy lauantaina 11. toukokuuta, kun kauden viimeinen jäänmurtaja Polaris palaa kotisatamaan Helsingin Katajanokalle. Jäänmurtokausi oli edelliseen kauteen verrattuna yllättävä ja erilainen. Otso lähti ensimmäisenä aluksena jäänmurtoon 25. joulukuuta, ja pian sen jälkeen Perämerelle suuntasivat myös Kontio sekä Polaris ja Sisu tammikuussa.

”Olosuhteet Perämerellä olivat varsin haastavat ja muuttuvat kovien tuulten ja liikkuvan jään seurauksena. Jäänmurtajat ovat taistelleet ahtojäävallien, sohjovyöalueiden ja kovan jääpuristuksen kanssa tuulen ollessa usein voimakas. Jää kävi Perämerellä yhdessä vaiheessa Ruotsin puolella itäisten tuulien myötä, mutta pääosin jäämassat ovat olleet Suomen merialueilla. Perämerellä oli pitkään yhtä aikaa viisi jäänmurtajaa ja vielä toukokuulle asti kolme murtajaa. Suomenlahden jäätalvi oli Perämereen verraten helppo. Kaksi Arctian jäänmurtajaa työskenteli vuoron perään itäisellä Suomenlahdella. Voima sai keulapotkurin tiivistevaurion meressä olleen köyden takertuessa sen ympärille, ja siksi tilalle tuli Urho. Olosuhteiden kevennyttyä Suomenlahdella jäänmurtaja Urhon tilalle tuli Alfons Håkansin murtaja Zeus, ja Urho siirtyi vaativalle Perämeren alueelle”, kertoo Arctian jäänmurron johtaja Tom Ekegren.

Operointipäiviä Arctian jäänmurtajille kertyi kuluneen kauden aikana yhteensä 538. Avustuksia oli 1683, joista hinauksia 168 kpl.

Arctia kiittää Väylävirastoa, Ilmatieteenlaitosta, TMFG:n VTS-keskuksia, Finnpilotin luotseja, jäänmurtajien avustamia aluksia ja niiden varustamoita, laivameklareita, satamia ja ruotsalaisia jäänmurtajia, sekä muita yhteistyökumppaneitaan kuluneesta jäänmurtokaudesta.

Viestintäpäällikkö Eija Koli

eija.koli@arctia.fi

puh. 040 725 3911

Uutiset

Ota yhteyttä

Eija Koli

Viestintäpäällikkö

+358 40 725 3911

eija.koli(at)arctia.fi

Lähetä viesti

Tietosuoja