07.11.2022

Maailman ensimmäinen kelluva poro- ja metsäpeura-aita seisoo edelleen tukevasti pystyssä

Arctia Meritaito osallistui kevättalvella 2018 mielenkiintoiseen projektiin, jossa Raatejärvelle rakennettiin kelluva poro- ja peura-aita. Aita toteutettiin Metsähallituksen vetämänä ja MetsäpeuraLIFE-hankkeen puitteissa.

Kainuussa poronhoitoalueen etelärajaa seurailee 90 kilometriä pitkä peura-aita, jonka tehtävänä on pitää metsäpeurat ja porot erossa toisistaan. Valtakunnanrajalla puolestaan kulkee poronhoitoalueen osalla niin kutsuttu poroesteaita, joka nimensä mukaisesti estää Suomen porojen pääsyn Venäjän puolelle. Aivan rajalinjalla olevien järvien kohdalla on poroesteaidassa ollut joitain aukkokohtia. 

Kainuusta Venäjälle kesäksi vasomaan vaeltaneita metsäpeuroja eksyi Suomeen palatessaan rajalinjan järvien kohdilta syksyn ensijäillä poroesteaidan aukkopaikoista poronhoitoalueelle. Suomussalmella sijaitseva Raatejärvi oli tällainen aukkopaikka, missä metsäpeurojen ei-toivottu trafiikki tuli katkaista ja aukko tukkia. Järven Suomen puoleisen osan maitse kiertävä aita ei tullut kyseeseen useiden rantaan asti ulottuvien yksityisten kiinteistöjen vuoksi. Onneksi kuitenkin aivan rajalinjan tuntumaan valtionmaalle sattui kapea salmi. Siihen Arctia Meritaidon viittatehdas kehitti täsmätyönä aitaratkaisun ja samalla maailman ensimmäisen kelluvan poro-/metsäpeura-aidan.

Aitatolpat on rakennettu samasta materiaalista, kuin vesistöjen muoviputkiviitat ja –poijut. Niiden toimivuus on testattu ja hyväksi todettu jääolosuhteissa jo vuosikymmenten ajan. Aita rakennettiin talvella jään päältä. Tolpat ankkuroitiin noin 600 kg:n painoilla, jotka oli laskettu kaivinkoneella pohjaan moottorisahalla tehdyistä avannoista. Raskaan ankkuroinnin ansiosta aitatolpat pysyvät tukevasti pystyssä, kuitenkin kelluen vedessä. Aitaverkko on pingotettu kahden vaijerin avulla. Aidan korkeus on noin 2 metriä ja pituutta sillä on 250 metriä.

“Reilut neljä vuotta sitten pystytetty aita seisoo edelleen tukevasti pystyssä. Nyt kun poroesteaidan aukko on ummessa, marssivat metsäpeurat syysvaelluksellaan alas rajan esteaitaa myöten eksymättä poronhoitoalueelle,” kertoo Sakari Mykrä-Pohja Metsähallituksen Eräpalveluista.

Kuva: Sakari Mykrä-Pohja, Metsähallitus

Uutiset

Ota yhteyttä

Eija Koli

Viestintäpäällikkö

+358 40 725 3911

eija.koli(at)arctia.fi

Lähetä viesti

Tietosuoja