09.04.2020

Meritaidon vihreä poiju – Aidosti vihreä valinta

Ekologisuus, elinkaariajattelu ja kiertotalous näkyvät yhä vahvemmin yritysten arvoissa ja valinnoissa. Myös merenkulun turvalaitteita hankittaessa nämä kriteerit ohjaavat enenevässä määrin niistä vastaavien tahojen valintoja. Arctian tytäryhtiö Meritaito Oy vastaa osaltaan tähän kasvavaan tarpeeseen tarjoten poijuratkaisuja, jotka ovat aidosti kestävä ja vihreä valinta.

Meritaidon vihreä poiju on valmistettu polyeteenimuovista, ja värinsä lisäksi se on vihreä myös ominaisuuksiltaan. Materiaalina muovi soveltuu poijuihin erinomaisesti, sillä se on vedessä huoltovapaa ja pitkäikäinen – Suomessa on menestyksekkäästi käytetty samoja muovipoijuja jopa 40 vuoden ajan. Poijun sään- ja jäänkestävyys ovat huippuluokkaa. Poijun väri kestää vuosikausien säänvaihteluita ja UV-säteilyä, ja lisäksi sen liukas pinta kerää vedessä itseensä vähemmän kasvustoa kuin vastaavien terästuotteiden. Muovipoijua ei myöskään tarvitse nostaa vedestä huoltoa varten, toisin kuin teräspoijuja, jotka on hiekkapuhallettava ja maalattava 5–10 vuoden välein.

Muovipoiju on vastaavaan teräspoijuun verrattuna kevyempi valinta, jonka ansiosta poijun asennus- ja huoltotyöt hoituvat pienemmillä aluksilla ja nostolaitteilla. Tämä vähentää osaltaan merellä huoltoon käytettävää aikaa ja siten alus- ja miehistökustannuksia ja huoltoaluksen pakokaasupäästöjä. Lisäksi muovipoiju on aallokossa todetusti pieniliikkeinen, jonka ansiosta tarvitaan pienemmät ankkuripainot ja -kettingit kuin vastaavissa teräspoijuasennuksissa. Elinkaarensa aikana muovipoiju säästää näin useita satoja metrejä kettinkiä. Pienempien liikkeiden ansiosta ankkurikettinki on myös tarkastettava harvemmin – näin merellä käytettävä aika edelleen vähenee, ja samalla myös huoltoaluksen päästöt vähenevät entisestään, sillä huoltoalus kuluttaa helposti satoja litroja polttoainetta tunnissa. Jokainen merellä säästetty tunti vähentää päästöjä saman verran kuin kymmenien autojen poistuminen liikenteestä!

Meritaidon poijut on mahdollista varustaa kaukovalvonnalla tai -hallinnalla. Kaukovalvonta vähentää huoltokäyntien määrää, sillä välttämättömät huoltokäynnit voidaan ajoittaa paremmin ajantasaisen tiedon perusteella. Poijun virran riittävyyden kesto, poijun sijainti ja toiminta ovat tarkistettavissa turvalaitteiden hallintajärjestelmästä, joka toimi SaaS palveluna. Lisäksi luotsi tai VTS voivat tarvittaessa säätää kaukohallittavan viitan valotehoja esim. keliolosuhteiden niin vaatiessa. Tiedon voi lisäksi automatisoida hälyttämään tarvittaessa. Poijuissa käytettävien paristojen käyttöikä on viisi vuotta, joka myös osaltaan pidentää huoltoväliä ja vähentää näin ympäristövaikutuksia. Meritaito kartoittaa parhaillaan poijuihin vaihtoehtoisia energianlähteitä muun muassa EU-rahoitteisessa Älykäs meri -hankkeessa.

Elinkaarensa päässä poijun kaikki osat voidaan kierrättää. Poijun ulkokuori on tehty PE-muovista, joka voidaan rouhia, pestä ja kierrättää raaka-aineena uusiin muovituotteisiin. Poijun sisäosa puolestaan on paisutettua polystyreeniä (EPS – puhekielessä Styrox), joka voidaan myös kierrättää ja jatkojalostaa uusiokäyttöön esimerkiksi eristeenä. Poijun teräsosat kuten kanta ja tutkaheijastin kierrätetään metallijätteinä. Paristojen kierrätys puolestaan tapahtuu teollisena alkaliparistojätteenä, jossa hyödynnettävissä olevat raaka-aineet, kuten rauta ja sinkki, erotellaan jatkokäyttöä varten.

Kotimaiset, Joensuun Viittatehtaalla valmistettavat polyeteenipoijut ovat kestävä ja aidosti vihreä valinta. Ominaisuuksiltaan vihreää poijuamme on vihreän värin lisäksi valmistettu jo yli 40 vuoden ajan kaikissa merenkulun väriyhdistelmissä (IALA).

Viimeisin vihreä asennus on juuri tehty Tukholman satamaan Intelligent Sea -projektin puitteissa. Lue siitä lisää tästä.

Tuotteistamme ja niiden ominaisuuksista löydät lisää tietoa tästä.

Uutiset

Ota yhteyttä

Eija Koli

Viestintäpäällikkö

+358 40 725 3911

eija.koli(at)arctia.fi

Lähetä viesti

Tietosuoja