16.11.2023

Parasta työssäni on palaute hyvin maistuneesta ruuasta ja tyytyväinen miehistö

Lauri Lamminparras toimii kokkistuerttina eli stujuna Arctian jäänmurtajilla. Talousesimiehenä hänen tehtäviinsä kuuluvat kokin töiden lisäksi muun muassa murtajan talousosaston töiden organisointi, ruokalistojen suunnittelu sekä raaka-aineiden hankinta. Hänen tehtävänään on vastata siitä, että aluksella tarjoiltava ruoka on ravitsevaa ja terveellistä.

Jäänmurtokauden ulkopuolella ja alusten ollessa Katajanokalla jäänmurtajien miehistön ruokailu on keskitetty tavallisesti yhteen murtajaan, jossa toimii niin kutsuttu keskuskeittiö. ”Keväisin ja syksyisin, kun aluksilla on käynnissä huoltokausi, ruokailijoiden määrä keskuskeittiössä voi olla jopa 100 henkilöä päivässä. Silloin aluksen keittiössä eli byssassa käy vilske, kun viisi keittiöhenkilöä loihtii miehistölle maittavaa ruokaa. Tällöin minun tehtävässäni korostuu erityisesti työn suunnittelu ja organisointi, ja aikaa jää vähemmän varsinaisiin kokin töihin. Kun olemme jäänmurrossa, ruokaa valmistetaan reilulle 20 miehistön jäsenelle. Jäänmurrossa pääsen tekemään myös varsinaista kokin työtä, mikä on tietysti erittäin mieleistä,” Lauri kertoo.

Lauri tuli ensimmäisen kerran jäänmurtajalle töihin vuonna 2005. ”Työskentelin Fennicalla vuoden 2009 loppuun. Perheen perustamisen myötä siirryin kuudeksi vuodeksi kokin tehtäviin maihin ja palasin 2015 jäänmurtaja Otsolle. Nyt viimeiset kolme vuotta olen ollut Urhon kokkistuertti.”

Lauri on suorittanut hotelli- ja ravitsemusalan esimiehen erikoisammattitutkinnon. Hänellä on laivakokin ammattipätevyys . ”Stuertin pätevyyskirjan voi saada, kun on talousesimiehen tai laivakokin koulutus ja on suorittanut vaadittavan ajan meripalvelua kokkina.”

Hyvällä ruualla hyvä mieli miehistölle

Jäänmurtajassa ruokahetket ovat työpäivän rytmittäjiä ja tärkeitä myös miehistön yhteishengen ja sosiaalisen kanssakäymisen kannalta. ”Palkitsevinta työssäni ovat tyytyväiset asiakkaat, palaute siitä, että ruoka on maistunut ja että ruokailusta on jäänyt miehistölle hyvä mieli. Perinteinen ja ravitseva kotiruoka on merimiesten mieleen. Ruokavalinnoissa on selvästi nähtävissä siirtyminen kevyempään ruokaan ja kasvisruoat on otettu hyvin vastaan. Nykyiset ruokatrendit asettavat myös kokin työlle haasteita, sillä esimerkiksi maukkaan kasvisruuan valmistaminen on haasteellisempaa. Työssä pitää pysyä ajan hermoilla ja ylläpitää osaamista,” Lauri sanoo. Ruokahävikkiä murtajalla syntyy hyvin maltillisesti. ”Pystymme jäänmurrossa laskemaan tarvikemäärät tarkasti ja minimoimaan ruokahävikkiä hyödyntämällä yli jäänyttä ruokaa.”

Jäänmurtajat toimivat Suomen rannikkoalueilla varmistaen Suomen elinkeinoelämälle tärkeän talvimerenkulun. Noin 90 % viennistä ja tuonnista Suomeen kulkee meriteitse. Jäänmurtajalla työskentelee noin 20 hengen miehistö, ja aluksella työskennellään ympäri vuorokauden, seitsemänä päivänä viikossa. Työjakson pituus on 20 päivää, jota seuraa kymmenen vapaapäivää. ”Jäänmurtaja on työympäristönä ainutlaatuinen. Se on miehistölleen työjaksoilla kuin toinen koti. Ruokahuollon saumaton toiminta on ensiarvoisen tärkeää miehistön jaksamisen kannalta.”

”Laivatyön etuna on se, että vapaajaksolla pystyt keskittymään täysin perheeseesi ja vapaa-ajan harrastuksiin. Vapaa-aikaa vietän perheeni kanssa ja erilaisten liikunnallisten harrastusten parissa. Laivalla vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lukemisen tai elokuvien parissa. Musiikin kuuntelu, kitaran ja basson soittelu omaksi iloksi kuuluu myös harrastuksiini.”

Jäänmurtajilla ja merenkulkualalla on pulaa taloushenkilökunnasta. ”Toivottavasti merenkulkuala kiinnostaa myös tulevaisuudessa ja laivatyöhön saataisiin mukaan nuorta työvoimaa,” toteaa Lauri.

Uutiset

Ota yhteyttä

Eija Koli

Viestintäpäällikkö

+358 40 725 3911

eija.koli(at)arctia.fi

Lähetä viesti

Tietosuoja